Luchtdichtheidsmeting

Luchtdicht bouwen staat gelijk aan kwalitatief bouwen. De energieprestatie van je woning is het rechtstreekse resultaat van de luchtdichtheid. Een goede samenwerking tussen de bouwheer, betrokken partijen en een neutrale partner zoals wij, zorgt ervoor dat de luchtdichtheid van het gebouw de aandacht krijgt die ze verdient. Het is namelijk niet enkel een cruciaal aspect binnen het energievriendelijke verhaal van je woning, maar speelt eveneens een grote rol als we spreken over wooncomfort.

Hoe beter de woning afgedicht is, hoe comfortabeler jouw woonbeleving. Je verliest minder warmte, waardoor geplaatste systemen zoals ventilatiesystemen optimaal en effectiever kunnen functioneren. Een energievriendelijke woning is dus niet enkel interessant voor de portemonnee, maar ook voor het woongemak.

Op het moment dat de luchtdichting van je woning afgewerkt is, raden we je aan om een blowerdoortest te laten uitvoeren. Zo kan de verbeterde luchtdichtheid in het EPB-verslag opgenomen worden en krijgen mogelijke lekken geen kans om het E-peil of EPB-dossier te beïnvloeden. Wist je dat we door middel van deze meting jouw E-peil met 5 tot 15 punten kunnen verlagen? Hoe lager je E-peil, hoe energiezuiniger je woning en hoe groter de kans op subsidies.

Energiebesparing en subsidies

Het ontwerp en de uitvoering van een goede luchtdichting kan zonder veel extra kosten zo’n 10 à 15% energie besparen, wat natuurlijk een impact heeft op het E-peil. De normen rond het E-peil worden alsmaar strenger, maar mits een kleine investering in een blowerdoortest kan je het aantal punten opmerkelijk verminderen. Bij een voldoende laag E-peil kan je zelfs genieten van bepaalde subsidies.