Luchtdichtheid meten: wat en waarom?
Luchtdicht bouwen staat gelijk aan kwalitatief bouwen. De energieprestatie van je woning is het rechtstreekse resultaat van de luchtdichtheid. Een goede samenwerking tussen de bouwheer, betrokken partijen en een neutrale partner zoals wij, zorgt ervoor dat de luchtdichtheid van het gebouw de aandacht krijgt die ze verdient. Het is namelijk niet enkel een cruciaal aspect binnen het energievriendelijke verhaal van je woning, maar speelt eveneens een grote rol als we spreken over wooncomfort.
Hoe beter de woning afgedicht is, hoe comfortabeler jouw woonbeleving. Je verliest minder warmte, waardoor geplaatste systemen zoals ventilatiesystemen optimaal en effectiever kunnen functioneren. Een energievriendelijke woning is dus niet enkel interessant voor de portemonnee, maar ook voor het woongemak.
Op het moment dat de luchtdichting van je woning afgewerkt is, raden we je aan om een blowerdoortest te laten uitvoeren. Zo kan de verbeterde luchtdichtheid in het EPB-verslag opgenomen worden en krijgen mogelijke lekken geen kans om het E-peil of EPB-dossier te beïnvloeden. Wist je dat we door middel van deze meting jouw E-peil met 5 tot 15 punten kunnen verlagen? Hoe lager je E-peil, hoe energiezuiniger je woning en hoe groter de kans op subsidies.
Hoe verloopt de luchtdichtheidsmeting?
1) Visuele inspectie van het gebouw
Vooraleer de blowerdoortest wordt uitgevoerd, plant de projectleider een voorbereidend werfbezoek in. We onderwerpen hierbij het gebouw aan een visuele inspectie en geven alvast enkele tips mee om de luchtdichtheid te optimaliseren.
2) Verloop van de meting
a. Opstellen van de blowerdoor apparatuur.
b. Afkoppelen van het ventilatiesysteem.
d. Controle van het gebouw zodat de test uitgevoerd wordt conform STS P71-3.
e. Lekdetectie (eventueel aan de hand van thermografische camera)
f. Test in Onderdruk & Overdruk tot 65 Pa
3) Opstellen van het conformiteitsattest & verslag
Na de meting stellen we een conformiteitsattest en verslag op. Deze meting vormt een standaardcontrole binnen het EPB-dossier, maar kan ook op aanvraag uitgevoerd worden.
Luchtdichtheidstesten bij bestaande woningen
Vaak wordt gedacht dat een luchtdichtheidsmeting enkel voor nieuwbouwwoningen relevant kan zijn. Integendeel. Een luchtdichtheidsmeting biedt interessante informatie over de kwaliteit van de gebouwschil bij een te renoveren woning. Aan de hand van lekdetectie stellen we een plan van aanpak op, om vervolgens stapsgewijs de woning te verbeteren. Niet enkel door bijkomend te isoleren (wat vaak een duurdere optie blijkt), maar door de woning ook stapje per stapje luchtdichter te maken of de aanwezige isolatieproducten beter te laten renderen.
Energiebesparing en subsidies
Het ontwerp en de uitvoering van een goede luchtdichting kan zonder veel extra kosten zo’n 10 à 15% energie besparen, wat natuurlijk een impact heeft op het E-peil. De normen rond het E-peil worden alsmaar strenger, maar mits een kleine investering in een blowerdoortest kan je het aantal punten opmerkelijk verminderen. Bij een voldoende laag E-peil kan je zelfs genieten van bepaalde subsidies.
Neem contact met ons op voor al jouw vragen omtrent EPB.
De eerste stap richting een correct opgesteld EPB-dossier start met een kennismakend gesprek. Via onderstaand invulformulier neem je makkelijk en snel contact met ons op. Aan ons om vervolgens jouw verzoek asap te behandelen.