EPC: wat moet ik daarmee?
Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft de energiezuinigheid aan van een gebouw. Deze wordt hoofdzakelijk bepaald door de mate van isolatie, water- en verwarmingsinstallaties en beglazing. Dit certificaat biedt eveneens een aantal aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken.
Sinds 2022 is het verplicht om het EPC-gemiddelde van een residentiële woning weer te geven bij elke publicatie van verkoop of verhuur. Vanaf 2023 zal dit ook het geval zijn voor grote niet-residentiële gebouwen.
Energielabel
Sinds 2019 wordt de EPC-waarde van een gebouw aangegeven door een gekleurd energielabel, gaande van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Dit label is verplicht weer te geven bij de publicaties waardoor de kandidaat-koper of -huurder in één oogopslag de energetische waarden van het gebouw terugvindt.
Aangepaste EPC voor elk type gebouw
Het spreekt voor zich dat niet elke unit op dezelfde manier beoordeeld wordt. Een EPC wordt namelijk op maat van een gebouweenheid opgesteld, waardoor elk type gebouw een aangepaste EPC krijgt.
Wat is het verschil tussen EPB en EPC?
EPB
EPB-verslaggeving is sinds 2006 verplicht bij een nieuwbouwwoning of renovatie. De EPB-berekening verwijst naar de energetische waarde van de woning, maar kijkt eveneens naar de kwaliteit van het binnenklimaat. De bouwheer vraagt een EPB-berekening aan bij een erkende EPB-verslaggever.
EPC
Het Energie Prestatie Certificaat is op zijn beurt enkel verplicht bij de verkoop of verhuur van een gebouw. Dit certificaat dien je als eigenaar te kunnen voorleggen aan kandidaat-kopers of -huurders. Hiervoor doe je beroep op een energiedeskundige type A.
Neem contact met ons op voor al jouw vragen omtrent EPC.
Info nodig omtrent EPC? Via onderstaand invulformulier neem je makkelijk en snel contact met ons op. Aan ons om vervolgens jouw verzoek asap te behandelen.