EPB: wat moet ik weten?
Ga je binnenkort bouwen of verbouwen? Dan heb je ongetwijfeld al kennisgemaakt met de welgekende afkorting ‘EPB’. Deze slaat terug op de EnergiePrestatie en het Binnenklimaat van je woning. Als gevolg van een beslissing van de Vlaamse Regering om de algemene CO2-uitstoot te reduceren, zijn sinds 2006 alle nieuwbouwwoningen onderworpen aan specifieke bouweisen. We raden je daarom ten zeerste aan om een doordacht plan voor ogen te hebben en een correct EPB-dossier te laten opstellen, alvorens de bouwwerken van start gaan. Zo vermijd je onaangename verrassingen tijdens het (ver)bouwproces en voldoet jouw woning 100% aan de wettelijke normen.
EPB, EPW of EPN?
Het EPB verdeelt zich verder onder 3 categorieën, zijnde nieuwbouw, renovaties en niet-residentiële gebouwen. Zowel nieuwbouwprojecten als renovaties vallen onder het EPW. Deze EPW-methode bepaalt het E-peil per wooneenheid.
Niet-residentiële gebouwen, bestaande uit kantoren en industrie worden samengebracht onder EPN-gebouwen: Energieprestatie van Niet-residentiële gebouwen.
Van zodra een bouwvergunning vereist is voor de werken, ben je EPB-plichtig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitbreiding van een woning. Wanneer je het gebouw intern gaat verbouwen, zonder het uitbreken van draagstructuren, heb je noch een architect nodig, noch ben je EPB-plichtig. De ideale kans om een woninganalyse te laten uitvoeren alvorens je zelf met de werken start!
Hoe stellen we jouw EPB-dossier op?
Kennismakend gesprek
Tijdens een kennismakend gesprek overlopen we samen de vooropgestelde (ver)bouwplannen en verduidelijken we de wettelijke eisen die verbonden zijn aan jouw bouwaanvraag. Nog voor de bouw van start gaat, berekent onze verslaggever de waarschijnlijke energieprestatie en het binnenklimaat van het project.
Voorcalculatie
Tijdens de voorcalculatie gaan we dieper in op de nodige materialen en technieken. We bespreken gedetailleerd de constructieopbouw en technische installatie, werken een simulatie uit van het project en finaliseren deze fase met een finaal advies. Een goede, gedetailleerde voorcalculatie zorgt ervoor dat het bouwproces sneller en kostenefficiënter verloopt.
Startverklaring
Nadat de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd is, wordt de startverklaring door onze verslaggever tijdig ingediend bij het Vlaams Energieagentschap - minstens 8 dagen voor de start van de werken.
noodzakelijke werfbezoeken
Eens de uitvoering van de bouw van start is gegaan, plannen we de noodzakelijke werfbezoeken in. Zo kunnen we de constructie nauwgezet opvolgen, met als doelstelling: het omzetten van theorie naar praktijk. Zowel op gebied van bouwknopen als op gebied van luchtdichtheid trachten we steeds de nodige tips & tricks te geven. We werken hierbij nauw samen met de bouwheer, aannemer en architect, zodat iedereen op de hoogte is van de nodige aandachtspunten.
Vragen of problemen tussen de werfbezoeken door? Je kan ons te allen tijde contacteren voor bijkomend advies over jouw bouwproject.
Voorlopige EPB-aangifte
Als de werken afgerond zijn, stellen we een voorlopige EPB-aangifte op en dienen deze in bij de energieprestatiebank na goedkeuring van de klant. Is de definitieve versie van het dossier goedgekeurd? Dan is jouw woning helemaal in orde.
EPB-advies: altijd onafhankelijk
Als adviesbureau beogen we steeds op een weloverwogen en vooral onafhankelijke manier advies te verlenen, afgestemd op jouw budget en bouwproject. Hetzij nieuwbouw, renovatie of een ingrijpende energetische renovatie (IER), die elk hun eigen wettelijke doeleinden nastreven. Welke EPB-eisen van toepassing zijn op jouw bouwproject vind je hier.
Met 10 jaar aan kennis en expertise ontzorgen we jou van de vooropgestelde EPB-eisen. Zo is bijvoorbeeld iedere nieuwbouw vanaf 2021 verplicht te voldoen aan de BEN-eisen (bijna-energieneutraal). Bouwaanvragen vanaf 2021 zullen vervolgens het E30-peil horen te respecteren.
We bieden jou daarnaast bijkomende tips opdoende dat het project niet alleen wettelijk in orde is, maar eveneens resulteert in een aangename thuis. Energiebesparend en comfortabel wonen horen elkaar niet uit te sluiten.
Neem contact met ons op voor al jouw vragen omtrent EPB.
De eerste stap richting een correct opgesteld EPB-dossier start met een kennismakend gesprek. Via onderstaand invulformulier neem je makkelijk en snel contact met ons op. Aan ons om vervolgens jouw verzoek asap te behandelen.